Wanneer u start met 3D printen maakt u gebruik van 2 verschillende soorten software, een 3D tekensoftware en een slicer software.

3D tekenprogramma:

Hoewel een 3D tekenprogramma niet per se noodzakelijk is (er zijn enorm veel 3D modellen te vinden op het internet die gratis te downloaden zijn op sites als ‘Thingiverse’ en ‘My mini factory’) kan het wel handig zijn om bekend te raken met een 3D tekenprogramma.
Hieronder hebben we enkele veelgebruikte 3D tekenprogramma’s toegevoegd, deze zijn gemakkelijk in gebruik en bovendien gratis.

Daarnaast is er voor de echte professional nog fusion 360. Dit is echter niet gratis en vereist een zekere mate van vakkundigheid.

Slicer software:

De slicer software is de software die bij de 3D printer hoort.
Wanneer u een 3D bestand heeft dat u wilt printen is dit meestal een .stl bestand.
Dit bestand opent u in de slicer software van de 3D printer.
In deze software kunt u de plek op het bouwplatform bepalen, aangeven hoeveel infill de print moet hebben, (moet de print massief zijn of wilt u een honingraat structuur toepassen) of u een support structuur wilt toepassen en nog veel meer.
Het bestand wordt nadien nog een keer opgeslagen en veranderd dan in een bestandstype dat door de 3D printer te gebruiken is.
Afhankelijk van de printer kan dit bestand naar de printer worden gestuurd via USB, Wifi of SD kaart.

De slicer software is altijd gratis en wordt bijgeleverd bij de 3D printer of is te downloaden vanaf de site van de fabrikant.
Er zijn ook betaalde slicer softwares zoals ‘Simplify3D’ maar dit is niet noodzakelijk.

De beste en meest gebruikte slicers zijn Cura (ontwikkeld door ultimaker) en Slic3r.