Iedere 3D printer eigenaar weet, goed filament is het halve werk.

Een 3D printer kan nog zo goed zijn maar wanneer er met slecht filament geprint wordt zullen resultaten altijd tegenvallen.
Filament is zo leidend in het printproces dat een goedkope 3D printer van enkele honderden euro’s met premium kwaliteit filament met een betere kwaliteit print dan een duurdere 3D printer van duizenden euro’s met een goedkope rol filament.

Ook neemt de kans op problemen, misprints en beschadigingen aan de 3D printer fors toe wanneer er geprint wordt met slechte kwaliteit filament.


Hoe bepalen wij onze filament inkoop?

Technische productspecificaties zijn leuk maar zeggen lang niet alles.
Uit ervaring weten we dat er maar een methode is om zeker te zijn van kwaliteit en dit is testen, testen en nog eens testen.

Ieder materiaal en zelfs iedere kleur (ook pigment verandert de printeigenschappen van filament) wordt uitvoerig door ons getest in onze eigen printruimtes.


Welke 3D printer filamenten raden we aan:

PLA FILAMENT

PLA filament is tot op heden het meest gemakkelijke filament om mee te printen.
PLA filament is bewerkbaar op een lagere tempratuur dan bijvoorbeeld ABS filament en kan ook gebruikt worden op een 3D printer zonder heated bed.
Een nadeel van PLA filament is dat het minder sterk is dan ABS filament.

Let met PLA filament altijd op dat het filament dat je gebruikt goed verpakt is, wanneer PLA filament te lang open ligt (enkele weken) droogt dit filament uit en knapt het makkelijk, de kans op een mislukte print neemt dan toe.

Als het gaat om PLA filament raden wij Hot Orange 3D PLA aan, aan onze klanten.
Deze goed en luchtdicht verpakte rollen filament zijn van een premium kwaliteit, verminderen de kans op een mislukte print en geven een superieure printkwaliteit.

ABS FILAMENT

ABS filament is na PLA, het meest gebruikte 3D printer filament.
ABS filament wordt gemaakt op petroleum basis en is sterker dan PLA filament.
Hoewel het filament sterker is, is het ook lastiger in gebruik, ABS filament heeft een 3D printer met een heated bed of heated chamber nodig anders gaat dit materiaal warpen. (kromtrekken)

Ook bij dit filament is het van belang dat het materiaal luchtdicht verpakt is, dit verlegt de levensduur van het filament.

Als het gaat om ABS filament raden wij Hot Orange 3D anti Warp ABS-X aan.
Dit ABS zal nauwelijks tot niet kromtrekken of scheuren en dat maakt het vele malen bruikbaarder dan normaal ABS.

FLEX FILAMENT:

Flex filament is met grote zekerheid het moeilijkste materiaal om te printen.
Hoewel er redelijk goede merken op de markt zijn als bijvoorbeeld Ninjaflex moeten printers enorm goed afgesteld zijn wil een print goed lukken.
Een ander belangrijk punt, een direct drive extruder is normaal gesproken noodzakelijk.

Wat is een direct drive extruder:
Normale 3D printers komen er in 2 varianten namelijk direct drive extruder en bowden extruder.
Bij een bowden extruder zit de aandrijving vaak aan de achterkant van de printer en drukt deze het filament naar de printkop, hierdoor is het onmogelijk om te printen met reguliere flex filamenten omdat het flex materiaal dubbelklapt en niet goed in de printkop aankomt.

Bij een direct drive extruder zit de aandrijving op de printkop zelf en trekt deze het filament de printkop in, hierdoor is het mogelijk om met flex materiaal te printen maar nog steeds is dit erg lastig.

Een groot nadeel van direct drive extruders is het gewicht van de printkop, door al dit extra gewicht is de printer trager, ook gaat de printkwaliteit er op achteruit.

Ook hier kunt u gerust het Flexibel filament van Hot Orange 3D eens proberen. Daar is heel fijn mee te werken.

ANDERE GOEDE MERKEN FILAMENT

Ook onderstaande merken leven een goede kwaliteit. Opvallend is wel dat verhoudingsgewijs zeer veel goede filamentmerken uit Nederland komen.