Beste filament


Iedere 3D printer eigenaar weet, goed filament is het halve werk.

Een 3D printer kan nog zo goed zijn maar wanneer er met slecht filament geprint wordt zullen resultaten altijd tegenvallen.
Filament is zo leidend in het printproces dat een goedkope 3D printer van enkele honderden euro's met premium kwaliteit filament met een betere kwaliteit print dan een duurdere 3D printer van duizenden euro's met een goedkope rol filament.

Ook neemt de kans op problemen, misprints en beschadigingen aan de 3D printer fors toe wanneer er geprint wordt met slechte kwaliteit filament.Hoe stellen wij onze filament lijn samen?


Technische productspecificaties zijn leuk maar zeggen lang niet alles.
Uit ervaring weten we dat er maar een methode is om zeker te zijn van kwaliteit en dit is testen, testen en nog eens testen.

Ieder materiaal en zelfs iedere kleur (ook pigment verandert de printeigenschappen van filament) wordt uitvoerig door ons getest in onze eigen printruimte op minimaal 10 verschillende 3D printers.
Een proces dat vele weken in beslag neemt maar dat u als klant de zekerheid biedt van een kwalitatief filament voor een eerlijke prijs.Welke 3D printer filamenten raden we aan:


  


PLA filament:
Innofil 3D PLA

PLA filament is tot op heden het meest gemakkelijke filament om mee te printen.
PLA filament is bewerkbaar op een lagere tempratuur dan bijvoorbeeld ABS filament en kan ook gebruikt worden op een 3D printer zonder heated bed.
Een nadeel van PLA filament is dat het minder sterk is dan ABS filament. (met uitzondering van Polymax filament)

Let met PLA filament altijd op dat het filament dat je gebruikt goed verpakt is, wanneer PLA filament te lang open ligt (enkele weken) droogt dit filament uit en knapt het makkelijk, de kans op een mislukte print neemt dan toe.

Als het gaat om PLA filament raden wij Innofil 3D PLA aan, aan onze klanten.
Deze goed en luchtdicht verpakte rollen filament zijn van een premium kwaliteit, verminderen de kans op een mislukte print en geven een superieure printkwaliteit.

Bekijk de productpagina voor materiaal en printspecificaties   

ABS filament:PrimaABS™

ABS filament is na PLA, het meest gebruikte 3D printer filament.
ABS filament wordt gemaakt op petroleum basis en is sterker dan PLA filament.
Hoewel het filament sterker is, is het ook lastiger in gebruik, ABS filament heeft een 3D printer met een heated bed of heated chamber nodig anders gaat dit materiaal warpen. (kromtrekken)

Ook bij dit filament is het van belang dat het materiaal luchtdicht verpakt is, dit verlegt de levensduur van het filament.

Als het gaat om ABS filament raden wij Innofil 3D ABS aan, aan onze klanten.
Net als bij Innofil 3D PLA zijn de Innofil 3D ABS rollen filament goed en luchtdicht verpakt en bieden een uitstekende prijs kwaliteit garantie.

Bekijk de productpagina voor materiaal en printspecificaties   

Extra sterk filament:

PolyMax™

Hoewel ABS filament normaal gesproken sterker is dat PLA filament is er 1 uitzondering en dat is PolyMax™ PLA filament van het merk Polymaker.
Dit materiaal is 9x sterker dan regulier PLA filament en 20% sterker dan ABS filament.
Het materiaal gedraagt zich als normaal PLA en is dus erg gemakkelijk om mee te printen.
Dankzij de Jam Free technologie van Polymaker loopt PolyMax™ ook minder snel vast, kwalitatieve prints gegarandeerd.

PolyMax™ is uitstekend en luchtdicht verpakt, ook is de zak in de doos hersluitbaar.
Dit materiaal is enorm sterk en goed na te bewerken indien nodig.

Bekijk de productpagina voor materiaal en printspecificaties

   

Hout filament:

PolyWood™

Als het gaat om 3D printen zijn er 2 materialen die enorm veel ellende met zich mee brengen, wood/hout filamenten en flex filamenten. (over deze laatste hieronder meer)
Het grote probleem met Woodfilament is dat het erg snel voor verstoppingen zorgt, zeker wanneer het filament afkoelt. (nozzle)
Speciale filamenten als bijvoorbeeld wood filament bestaan vaak voor ong. 30% uit het materiaal dat het na moet bootsen (bijvoorbeeld hout) en voor ong. 70% uit kunststof waardoor het te smelten en te bewerken is.
Zodra je nozzle verstopt zit met houtfilament zit er in 99% van de gevallen niets anders op dan de nozzle te vervangen en dit kan bij sommige printers wel oplopen tot 80 euro.

Polymaker heeft met hun nieuwe filament PolyWood™hier een oplossing voor gevonden, in plaats van dat ze echt hout in hun filament gebruiken bootsen ze het materiaal na.
PolyWood™ is een soort polymer foam dat hout op structuurbasis nabootst, het resultaat is een lichtgewicht filament dat niet vastloopt (Jam free technologie) en exact op hout lijkt.

Bekijk de productpagina voor materiaal en printspecificaties

   

Flex filament:

PolyFlex™

Flex filament is met grote zekerheid het moeilijkste materiaal om te printen.
Hoewel er redelijk goede merken op de markt zijn als bijvoorbeeld Ninjaflex moeten printers enorm goed afgesteld zijn wil een print goed lukken.
Een ander belangrijk punt, een direct drive extruder is normaal gesproken noodzakelijk.

Wat is een direct drive extruder:
Normale 3D printers komen er in 2 varianten namelijk direct drive extruder en bowden extruder.
Bij een bowden extruder zit de aandrijving vaak aan de achterkant van de printer en drukt deze het filament naar de printkop, hierdoor is het onmogelijk om te printen met reguliere flex filamenten omdat het flex materiaal dubbelklapt en niet goed in de printkop aankomt.

Bij een direct drive extruder zit de aandrijving op de printkop zelf en trekt deze het filament de printkop in, hierdoor is het mogelijk om met flex materiaal te printen maar nog steeds is dit erg lastig.

Een groot nadeel van direct drive extruders is het gewicht van de printkop, door al dit extra gewicht is de printer trager, ook gaat de printkwaliteit er op achteruit.

Met PolyFlex™ heeft Polymaker een flex materiaal op de markt gezet dat bijna in iedere FDM 3D printer kan worden gebruikt, zelfs wanneer de printer een bowden extruder heeft.
PolyFlex™ heeft een hardheid van 90-95A en een strain to failure van meer dan 400%.
Een uniek materiaal dat de wereld van 3D flex printing enorm toegankelijk maakt.

PolyFlex™ is uitstekend en luchtdicht verpakt, ook is de zak in de doos hersluitbaar.

Bekijk de productpagina voor materiaal en printspecificaties